America – 0

Ma tot gindeam ca imi va fi interesant peste citiva ani sa-mi recitesc impresiile despre America, pai iata pentru tine om al viitorului – le scriu aici.

1. Oamenii zimbitori din america sunt foarte interesati de banii pe care ii ai, iti zimbesc atit cit se astepta ca vor profita. Vrei sa-ti deschizi cont in banca – Ok sir, cu zimbetul pina la urechi iti spun ca totul e simplus si FREE, numai ca tre sa pui 50$ pe cont, tre sa platesti cca 12.5$/luna daca nu ai in mediu 1500$ permanent pe cont. Tot smecherii de aici iti fac doua conturi, si cind cumperi o cafea de ex de 3.5$, ei iti scot 4$ de pe cont, si iti pun 0.5$ pe alt cont – numit saving account. Nafiga ei fac toata treaba asta???

- Sunt si exceptii: de pe craigslist un indian (alb) mi-a dat un patuc si “manej” pentru bebelush gratis – si mi l-a adus cu masina pina la apartament.

2. Bancile in mare parte sug – tarife exagerate, inca folosesc cecuri scrise. In “valea cu silicoane” unde totul e tehnologizat, dinozaurii din sistemul bancar inca folosesc sisteme arhaice.

3. Produsele pentru average american – sunt de calitate dubioasa. La ei laptele e valabil 2-3 luni, si nu am vazut nici un ambalaj pe care sa scrie cind a fost ambalat/produs laptele. Scrie doar: Sell by – August 2012, chiar daca e inca luna mai. Noroc de magazinele rusesti unde mai gasesti mincare cu care suntem deprinsi: brinza europeana, hrisca, maioneza, biscuiti, covrigei pentru copii, salam ca oamenii – nu adunatura de beef, turkey modificati genetic si cu adaos de corn oil sau cum se mai cheama… Tot aici face de dus la farmer’s market – care are loc in fiecare simbata in Sunnyvale sau duminica in Mountain View. Produsele sunt bune, chiar mai bune as spune ca in Moldova – pentru ca aici fermierii sunt verificati ce produse aduc. Daca aduc harbuji, nu sunt ticsitsi cu nitrati ca la noi, dupa care te doare burta 2 zile.

4. Sa inchiriezi apartament in US e greu – te verifica pina la chilotz, verifica daca nu ai credit history cu probleme, daca nu ai inchiriat de la altcineva si te-ai mutat spontan… In raiul democratiei americane te simti ca in 1984 a lui George Orwell. Totul se leaga de SSN, si credit card. Toate miscarile iti sunt monitorizate.

5. In Mountain View, Palo Alto, Sunnyvale – sunt foarte multe parcuri, bine dotate. E un lucru care imi lipsea in Moldova.

6. Cardul de la Victoria bank deseori nu merge la achitarea cumparaturilor – asta e in cazul daca alegi debit card, daca alegi credit card – merge ok.

7. Americanii au foarte multe cheltuieli ascunse: azi am fost surprins sa inchiriez o masina de la uhaul si sa am clauze in contract ca sa achit: a. Chiria masinii, b. Milele parcurse, c. benzina consumata??? Ori platesti benzina ori milele, dar nu si una si alta!

8. Nu poti sa ei telefon cu abonament daca nu ai SSN si credit history – in mod normal cer depozit de 1000$. Am noroc ca Propeople mi-a luat telefon pe firma.

9. Cred ca americanii degraba vor trece la masini mai econome, in Bay area benzina e 4.5$/galon ceea ce e destul de scump. Anul trecut prin august era 3.8$ daca nu gresesc. Prin Palo Alto/Mountain View sunt foarte multe Toyota prius.

10. In Sunnyvale sunt foarte multi indieni care lucreaza la Apple sau Google, foarte des formeaza comunitati omogene in complexe de apartamente – eu am facut greseala si am inchiriat intr-un astfel de loc. Sunt inca departe ca sa le inteleg cultura si valorile, deaceea (+ inca citiva factori) m-au determinat sa ma mut in alta parte, unde traiesc mai multi europeni.

11. Internetul in valea cu silicoane e de risul gainilor, daca ai 12 sau 20 mbps esti norocos platind cca 40$. Ei mai au de mincat maliga pina la internetul moldovenesc ;)

Apropo de maliga, faina de porumb gasesti usor – sunt multisori mexicani in California, brinza bulgareasca iau de la Felipe ca e mai aproape de unde stau acum.

Poate pare pesimist postul acesta, eu insa sunt entuziasmat de oportunitatile pe care le am aici, posibilitatile de a interactiona cu oamenii care misca lucrurile aici in silicon valley, oameni de la Stanford, Google, Apple. Astfel de lucruri imi pareau fantastice in Moldova, aici sunt realitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>